Kremnické krumple dnes poznáme len vďaka domácej výrobe. To sa však už čoskoro zmení. Tradičná kremnická cukrovinka sa vracia do veľkovýroby.
Všetko začína Alojzom Atkárym
Za myšlienkou obnovy výroby Kremnických krumplí stojí miestny podnikateľ Martin Varhaňovský, ktorý na tento účel využije uvoľnené priestory na druhom poschodí bývalej banky v medzibrání. Na prízemí dnes už pôsobí Kultúrne a informačné centrum.
Varhaňovský sa s myšlienkou výroby Kremnických krumplí pohrával už roky. ,,Keď sa naskytli vhodné priestory, rozhodol som sa projekt zrealizovať,” hovorí. Nepôjde však len o samotnú výrobu a distribúciu cukrovinky. Zámerom projektu je najmä vznik novej turistickej atrakcie a oživenie pamiatky kremnického cukrára Alojza Atkáryho, ktorý začiatkom 20. storočia Kremnické krumple vynašiel. Históriou Atkáryovcov a ich cukrárne sa Martin Varhaňovský venuje natoľko, že v priestoroch výroby cukrovinky budú môcť návštevníci nájsť podrobné informácie o rodine, ako aj o samotnom vzniku tradičnej pochúťky.
Alojz Atkáry v Kremnici otvoril cukráreň v roku 1915, na prízemí jeho rodinného domu, kde sa dnes nachádza Penzión Barbakan. ,,O Atkárym som predtým vedel málo. Keď som sa rozhodol pre výrobu Kremnických krumplí, začal som zisťovať viac,” hovorí Martin Varhaňovský s tým, že jeho výskum ho zaviedol najskôr na cintorín. ,,Hľadali sme potomkov Atkáryovcov. Alojz mal dvoch synov: Elemíra, ktorý prevzal rodinný cukrársky podník a Eugena, ktorý v Kremnici otvoril prvú čerpaciu stanicu. Elemír deti nemal a Eugenovi potomkovia sa akosi vytratili,” vysvetľuje Varhaňovský. Na cintoríne teda zisťoval, kto naposledy platil za pohrebné miesto, a tak sa dostal k príbuznej Eugena Atkáryho. ,,Stretol som sa s ňou, myšlienka obnoviť výrobu Kremnických krumplí a zároveň sprístupniť históriu Atkáryovcov širokej verejnosti sa jej páčila,” hovorí Varhaňovský.
Ďalšie kroky v pátraní po minulosti rodiny, ktorá objavila slávnu cukrovinku, Martina zaviedli do Štátneho archívu v Kremnici. Tam v rámci zhromažďovania materiálov pre Expozíciu jedinečností Kremnice objavil už konkrétnu dokumentáciu, ktorá obsahovala aj návrhy rekonštrukcie priestorov cukrárne v dome Atkáryovcov. ,,Všetky zaujímavosti, ktoré sme objavili o tejto rodine a ich cukrárni, sa ľudia dozvedia pri návšteve výroby Kremnických krumplí v medzibrání,” láka Varhaňovský.
Receptov na Kremnické krumple je veľa
Výrobu Kremnických krumplí asi väčšina ľudí, ktorí ich niekedy robili alebo videli robiť, opíšu ako komplikovanú. Ide totiž o vyškrabanie veľkého množstva piškót, ktoré sa následne plnia a obaľujú. ,,Recept na krumple, ku ktorému som sa chcel najviac priblížiť, je ten od mojej starej mamy. Preto som zozbieral veľké množstvo receptov od Kremničanov a postupne po ich vyskúšaní som našiel tú pre mňa pravú chuť,” opisuje proces hľadania receptu Martin Varhaňovský a s úsmevom dodáva, že každý, kto mu poskytol svoj recept na Kremnické krumple tvrdil, že ten jeho je ten originál od Atkáryho. ,,Recepty sa líšili rôzne, napríklad niekto plní krumple maslom, niekto margarínom. Niekto obaľuje v orechoch, niekto v kakau, a podobne,” hovorí ďalej Varhaňovský.
Prvýkrát mohli ľudia Varhaňovského krumple ochutnať 14. júna na otvorení nových priestorov Kultúrneho a informačného centra. ,,140 kusov krumplí zmizlo za 10 minút,” hovorí Varhaňovský.
Výrobu Kremnických krumplí bude možné vidieť naživo
Otverenie prevádzky výroby Kremnických krumplí je naplánované na druhú polovicu augusta. ,,Chceli by sme to stihnúť do Kremnických gagov,” vysvetľuje Martin Varhaňovský s tým, že stále hľadá zamestnancov do výroby.
Prevádzka však nebude len obyčajnou výrobou cukrovinky, ale aj akousi expozíciou, ktorá má slúžiť ako ďalšia atrakcia v meste pre turistov. ,,Inšpiroval som sa v Prahe v múzeu čokolády, kde tiež môžete vidieť priamo výrobu a všeličo sa popri tom dozvedieť,” vysvetľuje myšlienku Varhaňovský. Celá výroba by mala byť v dobovom štýle a pripomínať tak Atkáryho cukráreň zo začiatku 20. storočia. Zariadenie prevádzky bude inšpirované plánmi samotného Atkáryho. ,,Pri vstupe do výroby turista nadobudne pocit, že sa nachádza pred výkladom cukrárne. Môže priamo vidieť, ako zamestnanci vyrábajú Kremnické krumple v dobových kostýmoch za zvuku dobovej hudby,” opisuje atmosféru Varhaňovský.
Ambíciou Martina Varhaňovského je aj distribúcia tejto kremnickej pochúťky do lokálnych podnikov alebo všade tam, kde o ne bude záujem.
Veronika Chrienová
Zdieľať tento príspevok.